Werkwijze en indicaties

Acupunctuur is een therapie waarbij we door het zetten van naaldjes op acupunctuurpunten onder andere het zenuwstelsel stimuleren en daarmee een reactie uitlokken van het lichaam. Door het prikken van bepaalde punten kunnen we gericht het zelf genezende vermogen van het lichaam aan het werk zetten. Het is mogelijk om op deze manier vrijwel elke fysiologische functie van het lichaam te verbeteren, en daarom kan er ook een breed scala van klachten behandeld worden, zowel fysieke als mentale klachten. Eén van de belangrijkste aspecten waar acupunctuur een positieve invloed op heeft is de bloed circulatie. Een verslechterde bloedcirculatie op een bepaalde plek betekent een verslechterde functie van dat gebied.

Een goede bloedcirculatie is essentieel, omdat vrijwel alles wat het lichaam nodig heeft om te genezen in het bloed aanwezig is, o.a.

De bekendheid van acupunctuur in het westen is vooral te danken aan de positieve invloed die het heeft op pijnklachten. Acupunctuur zorgt naast een verbeterde bloedcirculatie er ook voor dat er pijnstillende stoffen worden aangemaakt. Om deze rede is er ook vaak na de eerste behandeling een vermindering van pijn voelbaar. De combinatie van pijnstillende stoffen en een verbeterde bloedcirculatie zorgt ervoor dat de pijn minder wordt en dat het gebied zich sneller kan herstellen.

Het consult

Tijdens het eerste consult zal de acupuncturist een diagnose moeten stellen. Door te vragen, te kijken en palperen kan hij zich een beeld vormen van de aard en oorzaak van de klacht. Op basis van zijn bevindingen kan hij dan een behandelplan aan de patiënt voorstellen. Duur en frequentie van de behandelingen is per persoon verschillend. Er zijn veel verschillende klachten en personen en ieder heeft zijn unieke behandeling nodig. Sommige hebben al baat bij slechts enkele sessies, terwijl anderen weken of maanden lang aandacht nodig hebben. Dit hangt af van onder andere de ernst en duur van de klacht en of de leefomstandigheden veel invloed hebben op klacht.

Wat kunnen we behandelen?

Gewricht- en spierklachten

Reumatische pijnen
Tennis elleboog
Nuis arm
Frozen shoulder
Fibromyalgie
Carpaal tunnel syndroom
sport- en andere blessures

Buikpijn

maagpijn
darmpijn
menstruatiepijn
hypochondrische pijn
maagzuur
opgezette buik
prikkelbare darmen
verstoppingen
diarree
spijsverteringsklachten

Rug en nek pijn

Ischias
pijn in de heup
lumbago
pijn rond de schouderbladen en nek pijn
uitstralende pijnen in de armen of benen

Urinewegen en geslachtsorganen

Blaasontsteking
pijn tijdens urineren
moeilijk kunnen urineren
bedplassen
impotentie
laag libido
PMS klachten
leucorrhea
vaginale jeuk

Hoofdpijn

Migraine
kiespijn
oogpijn
holtepijnen

Diverse pijnen/klachten

Overgangsklachten/opvliegers
Chronische vermoeidheid
Pijn in de hielen (hielspoor)
Depressie
Stress
Slapeloosheid
Te hoge bloeddruk
Diabetes type 2
Te hoog cholesterol gehalte
Overgewicht
Onvruchtbaarheid
Pijn in de hielen
Keelpijn/longklachten
Hooikoorts
Stoppen met roken