Veelgestelde vragen

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur zoals we dat vandaag kennen is gegroeid uit de duizenden jaren oude Traditionele Chinese geneeskunde. Het is een therapie waarbij we door het zetten van flinterdunne naaldjes op acupunctuur punten een reactie uitlokken van het lichaam. Door het prikken van bepaalde punten kunnen we gericht het zelf genezende vermogen van het lichaam aan het werk zetten. Het is mogelijk om op deze manier vrijwel elke fysiologische functie van het lichaam te verbeteren, en daarom kan er ook een breed scala van klachten behandeld worden, zowel fysieke als mentale klachten.

Hoe werkt acupunctuur?

Acupunctuur stimuleert gericht het zelfhelend vermogen van het lichaam en heeft een positief effect op de functies, weefsels en systemen van het lichaam. Acupunctuur werkt dan ook bij een breed scala aan klachten.

Hoe het werkt in termen van de westerse fysiologie en biochemie is nog voor een gedeelte een vraag. We weten dat acupunctuur een harmoniserend effect heeft op het zenuwstelsel, bindweefsel, bloedcirculatie, metabolische componenten in het bloed zoals zuurstof, hormonen, neurotransmitters en voedingstoffen evenals de functionele energie van de orgaan systemen. Al deze componenten zijn sterk verbonden met een goede gezondheid.

Eén van de belangrijkste aspecten waar acupunctuur een positieve invloed op heeft is de bloedcirculatie. Een verslechterde bloedcirculatie op een bepaalde plek betekent een verslechterde functie van dat gebied.

Een goede bloedcirculatie is essentieel, omdat vrijwel alles wat het lichaam nodig heeft om te genezen in het bloed aanwezig is, zoals:

In termen van Chinese geneeskunde is acupunctuur een therapie waarbij we de vrije stroom van 'Qi' herstellen. Qi heeft vele betekenissen en kan in elke context iets anders betekenen. In de Chinese geneeskunde betekent het functie of substantie. Bijvoorbeeld, een functie van Maag en Milt Qi (dit is inclusief de pancreas) is het goed verteren van voedsel, of een functie van Long Qi is het goed en vrij kunnen ademen. Bij Qi als substantie kun je denken aan onder andere, voedingstoffen, zuurstof of hormonen.

De hele fysiologie van het lichaam is afhankelijk van het vrij kunnen stromen van deze Qi in de organen en 'kanalen'.

Een kanaal (soms foutief vertaald als meridiaan) is een anatomisch gebied op het lichaam dat vernoemd is naar een orgaan zoals de maag, lever, nier etc... Door bepaalde plekken op bijvoorbeeld het Maag kanaal te prikken met acupunctuur naalden kunnen we de functies van de Maag of de functies van het weefsel langs dit kanaal weer herstellen. Het verloop van de kanalen komt overeen met die van de grote zenuwbanen en de verdeling van fascia bindweefsel.

Acupunctuur tegen pijnklachten

De bekendheid van acupunctuur in het westen is vooral te danken aan de positieve invloed die het heeft op pijnklachten. Acupunctuur zorgt naast een verbeterde bloedcirculatie er ook voor dat er pijnstillende stoffen worden aangemaakt. Om deze reden is er ook vaak na de eerste behandeling een vermindering van pijn voelbaar. De combinatie van pijnstillende stoffen en een verbeterde bloedcirculatie zorgt ervoor dat de pijn minder wordt en dat het gebied zich sneller kan herstellen.

Heb ik een verwijsbrief nodig?

Nee, voor acupunctuur behandelingen heeft u geen verwijsbrief nodig. U kunt direct bij mij terecht.

Is acupunctuur wetenschappelijk bewezen?

Ja, de positieve werking van acupunctuur op de gezondheid is al bewezen door duizenden onderzoeken. De Wereld Gezondheid Organisatie heeft een lijst op gesteld van gezondheidsklachten waarbij wetenschappelijk is bewezen dan acupunctuur er een positieve invloed op heeft. Deze lijst kunt u vinden bij indicaties.

Wordt een behandeling vergoed?

Dit hangt af van uw polis. Heeft u een aanvullende verzekering dan worden de behandelingen door de meeste verzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed. Voor meer informatie ga naar tarieven en vergoedingen.

Hoe ziet een eerste consult er uit?

Tijdens het eerste consult zal de acupuncturist een diagnose moeten stellen. Door vragen te stellen, de tong te bekijken, en de pols te voelen kan hij zich een beeld vormen van de aard en oorzaak van de klacht. Op basis van zijn bevindingen kan hij dan een behandelplan aan de patiënt voorstellen. Na het consult volgt er meteen een behandeling. In totaal zal dit ongeveer 75 minuten duren.

Hoe ziet een vervolg consult er uit?

Bij elke vervolg afspraak bespreken we eerst de progressie van de behandelingen en volgt daarna de behandeling zelf. Dit zal in totaal 45 tot 60 minuten duren.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Gemiddeld zullen er tussen de 5 en 10 behandelingen nodig zijn om vele klachten te verhelpen of duidelijk te verlichten. Duur en frequentie van de behandelingen is per persoon verschillend. Er zijn veel verschillende klachten en iedere klacht heeft een unieke behandeling nodig. Sommigen hebben al baat bij slechts enkele sessies, terwijl anderen weken of maanden lang aandacht nodig hebben. Dit hangt ook af van de ernst en duur van de klacht en of de leefomstandigheden (voeding, werk, slaap, stress etc.) veel invloed hebben op klacht. Over het algemeen hebben acute klachten minder behandelingen nodig dan chronische klachten.

Wat kan de cliënt zelf doen te voorbereiding van een behandeling?

Het wordt geadviseerd om de dag van de behandeling niet je tong te poetsen en geen dingen te eten die de kleur van de tong kunnen beïnvloeden zoals, drop, koffie, etc. Ik werk het meest met de gebieden op de onderbeen en onderarm, dus mocht je niet graag uit de kleren gaan dan is het handig om een losse broek aan te trekken waarbij je de pijpen kan opstropen. Als u medicijnen gebruikt is het handig als u daar een overzicht van meeneemt.

Doet een acupunctuur behandeling pijn?

Dit verschilt een beetje per persoon. De een heeft een hogere pijngrens dan de ander. Over het algemeen vinden mensen het vrijwel pijnloos en zelfs ontspannend. Het is dan ook geen uitzondering als mensen tijdens de behandeling in slaap vallen.

Betaling (tarieven en vergoedingen)

U mag na de behandeling afrekenen. Dit kan contant of via een betaalverzoek. U krijgt gelijk de factuur naar u toe gemaild. Deze dient u zelf in te dienen bij de zorgverzekeraar mits u iets vergoed krijgt.